Intenzivira se kreditiranje građana, ali i tvrtki

Bez autora
Jul 03 2011

Potkraj svibnja ove godine ukupni krediti banaka iznosili su 276,8 milijardi kuna i bili su za oko 4,6 milijardi kuna veći nego potkraj travnja, što pokazuje da je došlo do nešto intenzivnije kreditne aktivnosti. Najnoviji podaci HNB-a pokazuju da se na mjesečnoj razini, dakle potkraj svibnja u odnosu na prethodni mjesec, bilježi povećanje svih vrsta kredita za stanovništvo osim kredita po kreditnim karticama, a povećalo se i kreditiranje državnih trgovačkih društva i privatnih poduzeća. Kod sektora stanovništva povećanje je najveće kod stambenih kredita (oko dvije milijarde kuna), a slijede ostali krediti među koje se ubrajaju nenamjenski, potrošački i okvirni krediti (povećanje za oko pola milijarde kuna u odnosu na kraj travnja). Kod automobilskih i hipotekarnih kredita povećanje je otprilike jednako, odnosno za oko 100 milijuna kuna.

Intenzivira se kreditiranje građana, ali i tvrtkiPotkraj svibnja ove godine ukupni krediti banaka iznosili su 276,8 milijardi kuna i bili su za oko 4,6 milijardi kuna veći nego potkraj travnja, što pokazuje da je došlo do nešto intenzivnije kreditne aktivnosti.

Najnoviji podaci HNB-a pokazuju da se na mjesečnoj razini, dakle potkraj svibnja u odnosu na prethodni mjesec, bilježi povećanje svih vrsta kredita za stanovništvo osim kredita po kreditnim karticama, a povećalo se i kreditiranje državnih trgovačkih društva i privatnih poduzeća.

Kod sektora stanovništva povećanje je najveće kod stambenih kredita (oko dvije milijarde kuna), a slijede ostali krediti među koje se ubrajaju nenamjenski, potrošački i okvirni krediti (povećanje za oko pola milijarde kuna u odnosu na kraj travnja). Kod automobilskih i hipotekarnih kredita povećanje je otprilike jednako, odnosno za oko 100 milijuna kuna. Za razliku od podataka s kraja travnja u odnosu na kraj ožujka, podaci s kraja svibnja pokazuju da su građani bili oprezniji u novom zaduživanju posebice kad je riječ o kreditima po kreditnim karticama. Tako su potkraj svibnja stambeni krediti dosegli 57,9 milijardi kuna, hipotekarni nešto više od tri milijarde, auto-krediti 5,5 milijardi kuna, a ostali nešto više od 51 milijarde kuna.

Podaci o kreditiranju trgovačkih društava pokazuju da se taj segment kreditiranja također povećao za oko milijardu i pol kuna u odnosu na kraj travnja i dosegao je 05,6 milijardi kuna. Na kreditiranje državnih poduzeća odlazi 8,5 milijardi kuna, dok na privatna otpada 97,1 milijarda kuna. Povećanje kod državnih trgovačkih društava na mjesečnoj razini iznosilo je oko 200 milijuna kuna, a kod ostalih poduzeća oko 1,3 milijarde.

Tridesetak banaka do kraja svibnja zabilježilo je neto dobit od 1,9 milijardi kuna. Pozitivno su poslovale sve velike banke, dok su najveće gubitke dosad iskazivale male, koje prema najavama analitičara ove godine čekaju spajanja i pripajanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik